Kennisopbouw: meer dan de som van onze fouten

De constante van software-ontwikkeling is dat de software die vandaag wordt geschreven, jaren later aanpassing behoeft, als de omgeving is veranderd. Een andere constante is, dat kennisontwikkeling doorgaat. Deze werelden ontmoeten elkaar op bepaalde momenten. Zo’n moment hadden we afgelopen week.

Door response-time problemen vonden we een kleine softwarefout, die twee jaar terug in de code was beland. Daarmee drong de mogelijkheid van een mooie optimalisatie aan ons op. We ontdekten dat bepaalde informatie-verzoeken problemen hadden met de doorgifte van data van het ene naar het andere systeem. Wanneer het systeem herindexeert, wat natuurlijk CPU-tijd in beslag neemt, wil dat proces daar geen last van hebben. We hebben daar een eigentijdse fix voor gemaakt; en die werkte zo goed, dat we die op alle omgevingen hebben uitgerold!

Holding-Responsetime

Conclusie

Achteraf bekeken, hebben we door deze stap een beter systeem gekregen: juist dankzij de fout, die onze aandacht trok voor de mogelijkheid tot performanceverbetering!

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s